
Για πολλούς, η ιδέα της αναζήτησης θεραπείας συνοδεύεται από ένα αίσθημα δισταγμού ή ακόμη και ντροπής. Τα πολιτιστικά πρότυπα και οι κοινωνικές πιέσεις έχουν, για πάρα πολύ καιρό, παρουσιάσει τις ψυχικές δυσκολίες ως κάτι που πρέπει να κρύβεται ή να αντιμετωπίζεται σιωπηλά. Ωστόσο, όπως ακριβώς φροντίζουμε για τη σωματική μας υγεία, η φροντίδα της ψυχικής μας κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας. Η αναζήτηση θεραπείας δεν είναι ένδειξη αδυναμίας - είναι μια πράξη θάρρους, δύναμης και αυτοσεβασμού.
Το στίγμα γύρω από τη θεραπεία
Το στίγμα που συνδέεται με τη θεραπεία συχνά προέρχεται από ξεπερασμένες πεποιθήσεις που εξισώνουν την ευαλωτότητα με την αδυναμία. Ζούμε σε έναν κόσμο που εξυμνεί την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται ότι το να ζητούν βοήθεια είναι σημάδι αποτυχίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η αναζήτηση θεραπείας είναι ένας ισχυρός τρόπος να αναλάβετε τον έλεγχο της ψυχικής σας υγείας και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις άμεσα, αντί να τις αγνοείτε ή να τις καταπιέζετε.
Στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, η αντιμετώπιση των θεμελιωδών ανησυχιών της ζωής -όπως η αναζήτηση νοήματος, η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας ή η πάλη με τα συναισθήματα απομόνωσης- θεωρείται ζωτικό μέρος του ανθρώπινου ταξιδιού (Yalom, 1980). Η θεραπεία προσφέρει έναν δομημένο, υποστηρικτικό χώρο για αυτές τις εξερευνήσεις, επιτρέποντας στα άτομα να περιηγηθούν στις πολυπλοκότητες της ζωής με μεγαλύτερη επίγνωση και σκοπό.Γιατί η αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης.
Η θεραπεία ενθαρρύνει την αυτογνωσία
Ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία της θεραπείας είναι η ευκαιρία που παρέχει για βαθιά αυτοανασκόπηση. Σε έναν κόσμο που συχνά δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι της ενδοσκόπησης, το να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μεταμορφωτικό. Η θεραπεία με επίκεντρο τα συναισθήματα (EFT), για παράδειγμα, τονίζει τη σημασία της κατανόησης και της επεξεργασίας των συναισθημάτων ως πορεία προς τη συναισθηματική ευημερία (Greenberg, 2011). Μέσω της θεραπείας, αναπτύσσετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε τον εσωτερικό σας κόσμο, το οποίο με τη σειρά του σας βοηθά να οικοδομήσετε ανθεκτικότητα και συναισθηματική διαύγεια.
Δέσμευση στην ανάπτυξη
Η αναζήτηση θεραπείας αποτελεί μια δέσμευση για την προσωπική ανάπτυξη και τη συναισθηματική θεραπεία. Αντί να αποφεύγετε το αίσθημα δυσφορίας, η θεραπεία σας ενθαρρύνει να σκύψετε σε αυτό και να διερευνήσετε τις βαθύτερες αιτίες των δυσκολιών σας. Η εφαρμοσμένη θετική ψυχολογία υποστηρίζει αυτό, εστιάζοντας στις δυνάμεις και τις δυνατότητες σας, βοηθώντας σας να καλλιεργήσετε την αισιοδοξία και την ανθεκτικότητα (Fredrickson, 2001). Η θεραπεία σας είναι μια επένδυση στην ευημερία σας, με στόχο να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ζωή.
Αντιμετώπιση του τραύματος με θάρρος
Για όσους έχουν βιώσει ένα τραύμα, η θεραπεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Προσεγγίσεις όπως η τεχνική Flash παρέχουν έναν τρόπο για την ήπια και αποτελεσματική επεξεργασία του τραύματος, βοηθώντας τα άτομα να βρουν ανακούφιση χωρίς την ανάγκη να ξαναζήσουν επώδυνες αναμνήσεις (Manfield et al., 2017). Η απόφαση να αντιμετωπιστεί το τραύμα του παρελθόντος είναι μια πράξη τεράστιας γενναιότητας και η θεραπεία προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για να προχωρήσει κανείς προς τα εμπρός με έναν πιο υγιή και ενδυναμωμένο τρόπο.
Η δύναμη στην ευαλωτότητα
Η θεραπεία ενθαρρύνει την ευαλωτότητα, η οποία συχνά παρερμηνεύεται ως αδυναμία. Ωστόσο, το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος -να ανοιχτείτε στους φόβους, τις αμφιβολίες και τα συναισθήματά σας- είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις εσωτερικής δύναμης. Στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, η ευαλωτότητα θεωρείται ως ένας δρόμος προς τη βαθύτερη σύνδεση και την αυθεντικότητα (Yalom, 1980). Αγκαλιάζοντας την ευαλωτότητα στη θεραπεία, επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναπτυχθεί, να θεραπευτεί και να συνδεθεί με τους άλλους σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο.
Αλλαγή οπτικής γωνίας και θεραπεία
Όσο περισσότερο αμφισβητούμε το στίγμα γύρω από την αναζήτηση ψυχικής θεραπείας, τόσο περισσότερο μπορούμε να την εξομαλύνουμε ως μια υγιή και προληπτική επιλογή. Η θεραπεία δεν είναι μόνο για στιγμές κρίσης- είναι ένας χώρος αυτοφροντίδας, προσωπικής ανάπτυξης και καλλιέργειας συναισθηματικής ανθεκτικότητας. Σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη σαφήνεια και σας εξοπλίζει με τα εργαλεία για να ευδοκιμήσετε.
Το να κάνετε το βήμα να απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή είναι μια πράξη αυτογνωσίας και δύναμης. Είναι μια αναγνώριση ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία και ότι δεν είναι ντροπή να ζητάτε βοήθεια όταν χρειάζεται. Η θεραπεία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναστοχαστείτε, να θεραπευτείτε και να αναπτυχθείτε, βοηθώντας σας να ζήσετε μια πιο αυθεντική, με προσωπικό νόημα και γεμάτη ζωή.
Αν έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο θεραπείας αλλά διστάζετε λόγω φόβου ή στίγματος, να ξέρετε ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα θαρραλέο βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό το ταξίδι και η εξειδικευμένη υποστήριξη μπορεί να σας προσφέρει ένα μονοπάτι για βαθύτερη κατανόηση και θεραπεία. Σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι υπερβολικά συντριπτικός κατά καιρούς, η επένδυση στην ψυχική σας υγεία είναι ένας ισχυρός τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο και να κινηθείτε προς μια πιο ισορροπημένη και ήρεμη ζωή.
Raffaello Saracini M.Sc.
Βιβλιογραφία
Fredrickson, B. L. (2001). The role of positive emotions in positive psychology: The broaden-and-build theory of positive emotions. American Psychologist, 56(3), 218-226.
Greenberg, L. S. (2011). Emotion-focused therapy: Coaching clients to work through their feelings. American Psychological Association.
Manfield, P., Lovett, J., Engel, L., & Manfield, D. (2017). Use of the Flash technique in EMDR therapy: Four case examples. Journal of EMDR Practice and Research, 11(4), 195-205.
Yalom, I. D. (1980). Existential Psychotherapy. Basic Books.
Commentaires